pondělí 1. září 2014

Rodokmen 3

tak asi je dopátráno, nejstarší zatím zjištěný přímý předchůdce se jmenoval Matěj Beran sedlák z Pavlovic u Vlašimi, narozen cca roku 1610.



Čekal jsem nějaké podobné překvapení s příjmením, ale spíše ve stylu že otec bude neznámý (kdo by se také chlubil že mu dceru obtáhnul švédský voják) nebo tam bude uvedeno švédské příjmení vojáka. Bohužel otec je znám, ale proč se z Berana stal Švejda, nebo naopak, to se asi nikdy nedozvím. Ono přijmení Švejda nebude znamenat přímo potomka švédského občana co si tu bojoval u Jankova, přikláním se k dalšímu výkladu onoho příjmení Švejda = hrubý člověk; Švejdat = šmatlat, pajdat.

Když se podívám na kroniku Pavlovic jsou tam pro mě dva nové zajímavé údaje. "Jedním z těchto svobodnických statků byl statek Beranovský,zvaný tak podle jeho držitele Duchka Berana(je to dnešní č.p.22) po něm držel jej kolem r.1547 Jan Beran.Dřívějším majitelem tohoto statku byl Oldřich Machník,který jej daroval r.1487 záduší kostela sv.Matouše na Hrádku.Město Vlašim bylo tehdy kolátorem tohoto záduší t.j. mělo právo jmenovat tam faráře.Vzdor tomu,že statek Beranovský městu nepatřil,prodalo ho město Vlašim r.1629 tehdejšímu majiteli vlašimského panství rytíři Bedřichovi z Talmberka."

To by možná vysvětlilo proč se přestěhovali z Pavlovic do Řimovic. Uvidíme doufám že Matěj neni poslední koho ještě najdu.

Žádné komentáře: