čtvrtek 5. února 2009

Zvětšení obrázku

foto:benesovsky.denik.cz
















bitmapa vs. vektor
- Při zvětšení bitmapy dochází vždy k deformaci a ztrátě kvality, takže výsledný obrázek je poškozen.
- Při zvětšení vektoru se pouze přepočítají body a výsledek je překreslen do požadované velikosti, tím nedochází k jeho poškození.


Tak jsem si udělal malinkaté test, co nejlépe dokáže zvětšit bitmapový obrázek ( Zvětšení bylo 500% bez změny DPI) Trochu se vraťmě do reality to co uměji v tv seriálech, to opravdu nejde udělat. Takže máme pár programů (ty které bežně používám):
CorelDRAW 12, Corel PHOTO-PAINT 12, Paint.NET, Prohlížeč obrázků a faxů, PhotoZoom Pro 2

















Vítěz je samozřejmě jasný PhotoZoom Pro 2, ale u něj se to dalo čekat. Takže uživatelsky a zadarmo to u mě vyhrál Prohlížeč obrázků a faxů.

PS: samozřejmě existuje digitální fúze obrazu, ale ta počítá stím že je více obrázků.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nazdar trotle...tak za prvé fůzi si strč do prdele. Za druhé ke zvětšení bitmapy bych použil photoshop( do kterého lze nahrát plugin pixezoom, který je určen na zvětšování obrázků a fotografií a umožňuje zvětšovat grafické předlohy o desítky až stovky procent s vyšší kvalitou než algoritmy obsažené v samotném Photoshopu...vidím že si šikovný kluk a další profi test by se mohl zaobírat tématem co bylo dřív jestli vejce nebo slepice.

s pozdravem Fantomas

tNo řekl(a)...

No nic moc PixeZoom no to že je na grafiku a umět jen RPG a neumět CMYK, lab nebo odstíny šedi. Opravdu slabé. Pořád je u mě výtěz PhotoZoom Pro 2.

No a co bylo dříve. To je jasné. Jelikož se neříká čí je to vejce, zda je slepičí nebo tučnáka, je jasné, že dřív bylo vejce.

Buď zdráv.

Anonymní řekl(a)...

nazdar tučňáku...takže RPG (zkratka z angl. Role playing game, česky nejčastěji překládané jako hra na hrdiny) je druh hry...než něco plácneš použij raději tetu wiki...to co myslíš se nazývá RGB neboli červená-zelená-modrá...

s pozdravem Fantomas

tNo řekl(a)...

Jenom tupec nedokáže pochopit co jsem tím myslel. Zbytek argumentů k výbornému pluginu zřejmě došel no nic.

buď zdráv